پروسه تزریق پلاستیک

شیوه تزریق پلاستیک یکی از مهمترین و پرکاربردترین روشهای شکل دهی پلاستیـک وتـــولیدمحصـــولات پلاستیکی در صنایــع محســوب می شود. در این روش مــاده اولیــه کــه یکی از انـــواع تــرموپلاستها می باشد، طی عملیات خاصی به داخل کویتیهای ( Cavity )قالب رانده شده و پس از خنک کاری از قالب بیـرون می آیند.
این روش بیشتر در پروسه های تولید انبوه (Mass – Production) و مدل سازی( Prototyping ) مورد استفاده قرار می گیرد .
تزریق پلاستیک نسبتا شیوه جدیدی در تولید محصولات به حساب می آید. اولین دستگاهتزریق پلاستیک در سال ۱۹۳۰ میلادی ساخته شد و کم کم در اختیار صنایع قرار گرفت . در ادامه ۶ مرحله از یک پروسه تزریق پلاستیک معرفی و بررسی می شود.

یک ماشین تزریق از سه قسمت اصلی تشکیل شده است :
۱) قالب

۳) فاز تزریقClamping قسمتی از دستگاه را شامل می شود که در حین پروسه تزریق قالب را بسته نگه می دارد و پس از آن باز می کند اساسا قالب ها از دو نیمه تشکیل می شوند
که در هنگام تزریق باید توسط این بخش در کنار هم فیکس شوند .

Injection( تزریق ) :در فاز تزریق مواد پلاستیک که معمولا به فرم گرانول ( دانه دانه ) می باشند ، وارد قیفی در قسمت بالایی دستگاه می شوند و از آنجا وارد سیلندری می شوند که توسط هیترهایی احاطه شده است . گرانولها پس از حرارت دیدن به حالت مذاب یا رزین در می آیند . در داخل سیلندر مواد به وسیله مارپیچی زیر و رو می شوند .
با چرخش مارپیچ مواد نیز به سمت جلو رانده می شوند و هنگامی که ماده کافی در قسمت جلویی مارپیچ ذخیره شد ،عملیات تزریق توسط نازل صورت می گیرد و مواد مذاب به داخل راهگاه قالب رانده می شوند.
سرعت و میزان فشار وارده به میزان چرخش مارپیچ و نیز قطر نازل بستگی دارد.

در برخی از ماشینهای تزریق پلاستیک به جای مارپیچ از یک پیستون منگنه ای استفاده می شود . فاز Dwelling شامل یک مکث در پروسه تزریق می شود تا هم مذاب در داخل کویتیها به صورت کامل پر شود و هم گازهای ایجاد شده از محفظه های تعبیه شده خارج شوند .
Cooling ( خنک کاری ) :
در این مرحله مذاب خنک می شود تا به حالت جامد در آمده و قابلیت خروج از قالب را پیدا کند . در غیر این صورتاحتمال تغییر شکل محصول زیاد می باشد .

( بازشدن قالب ) :
در این قسمت بخش Clamping از هم باز می شود تا دو نیمه قالب ها نیز از هم باز شوند و آماده بیرون اندازی شوند .

( بیرون اندازی ) :
چند میله به همراه یک صفحه عملیات خروج قطعه از قالب را انجام می دهند . رانرها و راهگاههای قطعه کار که به صورت غیر استفاده و زاید می باشند از قطعه جدا و تمیزسازی می شوند تا مجددا برای ذوب شدن آماده شوند .

امتیازات شیوه تزریق پلاستیک :
سرعت بالای تولید
تنوع وسیع مواد مورد استفاده در این روش
صرفه جویی در نیروی انسانی
کمترین میزان اتلاف مواد
کاهش عملیات بعد از تزریق در تولید محصول

محدودیت های شیوه تزریق پلاستیک :

هزینه های بالای تجهیزات و دستگاهها
بالا بودن هزینه های تولید و انجام پروسه
طراحی بعضی قسمتهای دستگاه بر حسب قالب مورد استفاده

 

جهت مطالعه مطلب دستگاه بادکن پت کلیک کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

مطالب سایت

قالب سازی بطری پت چگونه است؟

قالب‌سازی بطری‌ پت (پلی‌اتیلن ترفتالات) یک فرآیند مهم در صنعت بسته‌بندی است که به منظور تولید بطری‌های شفاف و مقاوم برای نگهداری مایعات و…
قالب سازی بطری پت چگونه است؟
فهرست
.